Et sunt kosthold gjør livet enklere med diabetes

Har du diabetes? Da er du en av omtrent en kvart million mennesker med like utfordringer enten du har diabetes type 1, type 2, MODY, LADA eller svangerskapsdiabetes. Dessverre har også mange i Norge diabetes uten engang å vite om det. Dersom du fører et kosthold som bidrar til et mer stabilt blodsukker, blir det betydelig enklere å gjennomføre din egenbehandling for blodsukkerkontroll. 

I Norge har Helsedirektoratet laget Nasjonale faglige retningslinje for diabetes. Der finner vi som en sterk anbefaling; «Kosthold og kostsammensetning ved alle former for diabetes». AlleTilbords vektlegger sterkt å følge disse rådene i våre oppskrifter hva gjelder valg av råvarer og komposisjon. Spesielt vil vi fremheve at disse rådene i 2016 ble oppdatert med anbefaling om tre spesifikke kostretninger; «tradisjonell middelhavskost», «moderat karbohydratredusert kost» og «kost med lav glykemisk indeks». I tillegg til at du spiser mindre av karbohydratrik mat, har vi i AlleTilbords benyttet karbohydratkilder som er rike på fiber. Det bidrar til en mer langsom blodsukkerstigning som er lettere å holde kontrollert, samt at du holder deg mett lenger.


Kostholdstrening:
I tillegg vil AlleTilbords bidra med å gi deg «trening», både her i portalen og i de månedlige epostbrevene, for å venne deg til å benytte Tallerkenmodellen med vekt på Helsedirektoratets råd om å redusere inntak av karbohydrater. Ved hvert måltid, forsyn deg på din tallerken kun én gang og ta den mengde du mener du trenger for å bli passe mett. Legg opp de ulike matrettene mest mulig tilpasset etter tallerkenmodellen ved diabetes. Dersom du ikke har diabetes, men likevel ønsker å redusere inntak av karbohydrater for enklere vektstabilisering eller vektreduksjon, kan du også benytte denne modellen.

 

Vi i AlleTilbords vet at livet med diabetes er en utfordring som krever mer enn et godt kosthold. Ta deg derfor tid til å følge Norges største diabetesblogg, «lev med diabetes» (levmeddiabetes.no), der du får oppdatert og aktuell lesning av hvordan alle med diabetes kan få et mer ubegrenset liv.