Hvorfor er frokosten så viktig?
I en norsk studie gjort på tiendeklassinger viste at ikke å spise frokost har en negativ effekt på skolekarakterer og mental helse.
Skrevet av Klinisk ernæringsfysiolog Kristin Melen.
Studiet fant at guttene kom dårligere ut enn jentene, og at etniske nordmenn kom dårligere ut enn immigranter. I en spansk studie fant forskerne at gjennomsnittskarakterene økte når kvaliteten på frokosten økte. Funnet støttes av en svensk undersøkelse, som viste at elevene gjorde det bedre på skolen når kaloriinntaket økte til frokost. En israelsk studie viste at å spise frokost to timer før en kunnskapsprøve for 11-13-åringer ikke hadde noen effekt, mens matinntak en halvtime før prøve ga bedre resultater. En studie fra Jamaica lærte forskerne at skolebarn som fikk frokost daglig i to uker hadde flere kreative ideer enn i de to ukene de ikke spiste frokost.
Dersom vi begynner å spise måltider hver tredje til fjerde time, vil vi etter en ukes tid begynne å føle sult etter nettopp tre-fire timer. Kroppen liker regelmessige og passe store måltider. Det gir jevnere energitilførsel og mer stabilt blodsukker, og kan gi bedre fordøyelse, mindre lyst på søtsaker, færre hull i tennene og jevnere humør.
Hva er de beste rådene du kan ta med deg?
- Barn er født med en egen evne til å si ifra når de er sultne og mette. Vær oppmerksom på hvilken måte ditt barn sier ifra.
- Ikke tving barn til å spise opp, og ikke gi premie for å ha greid det.
- Unngå å bruke mat som belønning.
- Ikke trøst barnet med mat. Vær forståelsesfull og trøst barnet med kos i stedet.
- Hjelp barn med å utvikle interessene sine og takle følelser sine, og støtt barnet slik at han eller hun ikke har behov for å bruke mat for å føle seg fullkommen.
- Unngå for strenge matrestriksjoner slik at barnet ikke overspiser når du ikke har kontroll.
- Unngå å omtale mat som bra eller dårlig. Lær heller barnet det å spise balansert for å dekke næringsbehov og bli passe mett. Tenk tallerkenmodell og en liten porsjon med litt søtt til slutt, helst frukt og bær til hverdags.
- Involver barna i meny og middagsplanlegging, handling og tilberedning. Det er en god anledning til å lære barna om ernæring, og øker sjansen for at barna vil tørre å smake.
- Ha flest mulig felles måltider i familien, og en god måltidsrytme med mat hver tredje til fjerde time. La måltidene være hyggelige møtepunkter på dagen og vær en god rollemodell ved å sitte og spise normalt til hovedmåltidene.
- Hjelp barnet ditt med å finne aktiviteter han eller hun trives med, og begrens skjermtiden. Finn gjerne aktiviteter som er til glede hele familien og gir gode felles opplevelser.
- Vær en positiv og oppmuntrende rollemodell for familien din. Når barnet ditt ser deg nyte sunn mat og være i fysisk aktivitet, er det mer sannsynlig at han eller hun vil ta opp de gode vanene.