Kilde NCF

Fint brødHva menes med glutenintoleranse?
Glutenintoleranse er en lidelse som dekker flere sykdommer, vi bruker dette som en fellesbetegnelse på cøliaki, dermatitis herpetiformis (DH), ikke-cøliakisk glutensensitivitet og noen former for hveteallergi.

Cøliaki går under autoimmun sykdom og varer hele livet. Sykdommen rammer omtrent 1-2 % av Norges befolkning og er et stort problem for personen som har den. Cøliaki forårsaker ødeleggelse av tarmtottene i tarmslimhinnen dersom pasienten får i seg glutenholdig mat. Da det er tarmtottene som suger opp næringsstoffer og fører dette videre til blodet vil pasienter med sykdommen få en redusert evne til å suge opp næring. Cøliaki oppstår i tynntarmen. Symptomene kan være diarè, forstoppelse, oppblåsthet, kronisk mangel på vitaminer og mineraler, tretthet, vantrivsel, magesmerter, benskjørhet, vekttap og dårlig vekst hos barn og emaljeskader på tenner. Dette viser hvor viktig det er at kroppen klarer å ta opp næringen riktig.

DH er en hudsykdom som gir pasienten små væskefylte blemmer som og klør sterkt. Et glutenfritt og jodredusert kosthold vil gi det fleste et medisin- og symptomfritt liv. DH er en sykdom som gjerne henger sammen med cøliaki, da en tarmbiopsi viser at 60-80 % og lider av cøliaki, selv om disse ikke lider av mage- og tarmproblemer.  

Ikke-cøliakisk glutensensitivitet er mye vanligere enn cøliaki da den rammer opptil 5-7 % av befolkningen. Det vises ikke synlige skader på tarmslimhinnen hos disse pasientene selv om de deler mange av de samme symptomene som de med cøliaki. Forskere er ikke sikre på hvorfor noen lider av sykdommen, men det har vist seg at et glutenfritt kosthold bedrer symptomer og livskvaliteten.

Hveteallergi er en sykdom som kan gi astma og høysnue symptomer fordi du kan få luftveisplager. Du kan og slite med akutte magesmerter, oppkast og diarè da hveteallergi går på mage- og tarmkanalen. Noen pasienter kan oppleve å få kontakt allergi (dette gir utslett ved berøring). Pasienter med hveteallergi reagerer hovedsakelig på andre proteiner i hvete enn de med cøliaki.

Hva er gluten?
Gluten er proteinet i en rekke kornsorter og hybrider av de samme sortene. Gluten finnes i de rene kornsortene hvete, rug, bygg og i hybridene durumhvete, spelt, emmer, enkorn, tritikale og kamut. Gluten fungerer som et bindemiddel i en gjærbakst, samtidig som det får samme type bakst til å heve. En deig med gluten er mye lettere å jobbe med enn en uten.

Hvilke matvarer inneholder gluten?
Du kan finne gluten i de vanligste bakevarene og kornproduktene, det er derfor viktig å bytte ut med glutenfritt dersom det er en intoleranse eller allergi. Det er viktig å lese innholdsfortegnelsen nøye selv om du kjenner til produktet fra før eller har brukt det. Flere matvarer endres og det er derfor opp til bruker å ha kjennskap til alle matvarer som brukes. Dette er viktig da det finnes gluten i flere ferdigprodukter og halvfabrikata. 

Glutenfrie råvarer
Det finnes flere råvarer som er glutenfritt, dette er ofte rene varer som frukt, grønnsaker, bær, ris, poteter, rent kjøtt og fisk, egg, frø, nøtter, sukker, salt og ublandet krydder. Varer som rene meieriprodukter, olje, smør og margarin er ofte glutenfritt også.

Glutenfrie ingredienser
Det finnes mange råvarer og ingredienser som ikke inneholder gluten og er trygge for de med allergi og intoleranse. Ingrendienser som agar, amarant, antiklumpemiddel, arrowrot, bakepulver, bokhvete, bokhveteflokker, bokhvetemel, bønner, carob, e-stoffer (tilsetningsstoffer), emulgeringsmiddel, enzymer, farin, fiberhusk (psylliumfrøskall), fortykningsmiddel, fruktkjernemel, glukose, glutamat, glutaminsyre, glutinous (ris), glykose, glukosesirup (alle typer), glyserol, gresskarkjerner, guarkjernemel, guargum, glutenfri harvre, hirse, humle, hvetefiber, hvetegress, hvetestivelse (<20ppm), hvetesirup, johannesbrødkjernemel, kakao, kakaomasse/-smør, kastanjemel, kikertmel, krydder (rent krydder, blandinger kan inneholde gluten), lakrisrot, lakrisrotekstrakt, linfrø, linser, lønnesirup, mais, maismel, maisstivelse (maisena), maltodextrin, maltorama, maltose, maltsukker, mandler, modifisert stivelse (og hvete, skal oppgi opprinnelsesråvarer), nøtter, polentagryn (mais), potetfiber (pofiber), potetmel, prekokt rismel, puffet ris (lages i samme maskin som puffet hvete, kan forurenses! Som regel er mengende små og det kan brukes i et glutenfritt kosthold), quinoa, quinoamel, ris/villris, risbakemel, rismel, soyaflokker, soyamel, sorhum, sesamfrø, solsikkefrø, sukker, sukkerroefiber, tapioka, tarakjernemel, teff, valmuefrø, vaniljesukker, ølgjær.

Havre
De fleste med en eller annen form for glutenintoleranse/-allergi kan spise havre så lenge den ikke er forurenset av andre kornsorter som inneholder gluten. Før ble man anbefalt at barn bør vente i 3-6 måneder fra de starter et glutenfritt kosthold før de starter å spise havre. Dette gjelder ikke lenger, og det er ingenting i veien for at barn starter å spise havre fra første dag. Innfør gjerne havre til kostholdet i samsvar med lege.

Ytterligere informasjon
Om du ønsker mer informasjon om råvarer, ingredienser eller matvarer kan man ta kontakt med produsent eller importør. Det finnes informasjon om cøliaki og glutenfritt kosthold på NCF sine hjemmesider.