Faktaark NAAF, oppdatert av klinisk ernæringsfysiolog Kristin Melen.
 

Hva er allergi mot nøtter?

Allergiske reaksjoner på matvarer skyldes at kroppen reagerer på enkelte av proteinene i maten. Nøtteallergi er en av de vanligste matvareallergiene, og varer ofte livet ut. En av grunnene til at det er så vanlig, er at et stort antall av befolkningen har pollenallergi, som kan gi kryssallergi og kryssreaksjoner mot blant annet nøtter.

En peanøtt er biologisk sett ikke en nøtt, men en belgfrukt. Derfor får enkelte med allergi mot peanøtter også allergiske symptomer når de spiser andre belgfrukter, som erter, soya, bønner, linser og lupinmel.

Selv om det er proteinene i nøtter, mandler og peanøtter som fører til reaksjon, kan også støv fra nøtter utløse en alvorlig allergisk reaksjon hos noen.

Hvem får allergi mot nøtter?

Allergi for peanøtter var tidligere relativt sjelden i Norge, men nå ser vi flere og flere tilfeller. En forklaring kan være at peanøtter er blitt mer vanlig i matvarer og i snacks, men også at pasienter og leger er blitt mer oppmerksomme på denne typen allergi.

Barn ser ut til å reagere kraftigere enn voksne. Omtrent halvparten av barn med allergi for peanøtter reagerer på lukt, smak eller berøring, mens bare ti prosent av de voksne gjør det samme. 

Peanøttallergi forekommer oftere hos barn med atopisk eksem. Det er en kraftig allergi som ser ut til å vare livet ut hos de fleste, selv om noen kan vokse det av seg.

Hvilke reaksjoner gir allergien? 

Allergi mot nøtter og peanøtter kan gi svært kraftige reaksjoner, men ikke hos alle. 
De vanligste reaksjonene er kløe og hevelse i munn og svelg, utbrudd av eksem, elveblest, magesmerter og oppkast. I enkelte tilfeller, ved det vi kaller allergisk sjokk, kan allergikeren få livstruende reaksjoner.

I Sverige er det rapportert om mulig dødelige kryssreaksjoner hvor peanøttallergikere har reagert kraftig på inntak av soya. Fra Frankrike er det rapportert om liknende kryssreaksjoner med lupinmel.

Reaksjoner på mandler, som botanisk sett er en steinfruktkjerne, er ikke like vanlig som reaksjon på nøtter. 

Hvordan behandles allergien? 

Matvareallergi behandles ved å utelate matvaren som ikke tåles fra kostholdet.

Vær oppmerksom på at nøtter, mandler og peanøtter ikke inneholder de samme allergifremkallende stoffene, kalt allergener. Det betyr at den som er allergisk for en av delene, ikke nødvendigvis er allergisk for de andre. 

I hvilke matvarer finnes nøtter, mandler og peanøtter?

Matvarer som ofte inneholder nøtter, er søtsaker som kaker, kjeks, krokan, nougat, sjokolade is og desserter, dessuten frokostblandinger, brød og bagetter, nøttepålegg og snacks. Nøtter tilsettes også ofte i salater, noen former for pesto og enkelte orientalske retter. Fyll og dekorasjon i og på kaker og gjærbakst kan ofte være laget av mandler og hasselnøtter, men kan også være erstattet med peanøtter. Mandler finnes dessuten i marsipan og kaker med makronfyll eller mandelbunn, som kransekake. 

Vær oppmerksom på at vegetabilsk olje kan være basert på peanøtter. Er produktet raffinert, vil det normalt ikke være proteiner igjen i den, men kaldpressede oljer kan inneholde proteinrester. I orientalske retter forekommer peanøttpasta under navnet ”satay main paste”. De fleste rapporterte reaksjoner på peanøtter skyldes nøtter i kaffebrød som wienerbrød og toscakake eller som dekorasjon på hvetekrans og boller, hvor innholdet ikke er deklarert.

Husk at nøtteallergien ikke blir svakere ved å koke eller steke produktet.

Lupinmel, som inneholder proteiner som kryssreagerer med peanøtter, brukes ofte i bakverk. Melet ble påvist i pølsebrød etter at en peanøttallergiker rapporterte om alvorlige reaksjoner. 

I sjeldne tilfeller kan det være nødvendig å unngå lakris, bukkehornkløver som finnes i krydderet karri og tilsetningsstoffene E410-E414 og E417, som ligner soya.

Mange lurer på om de kan spise muskatnøtt. Det er egentlig ikke en nøtt, men personer med pollenallergi kan reagere på grunn av kryssallergi.  Muskatnøtt brukes som krydder i en del blandingsprodukter av kjøtt og fisk.

Hva kan en nøtteallergiker spise?

Solsikkefrø, linfrø, gresskarkjerner og andre frø har veldig likt næringsinnhold som nøtter, og  tåles av en del nøtteallergikere. Sesamfrø er mest vanlig å være allergisk mot. Frø kan derfor erstatte nøtter i kostholdet, men vær oppmerksom på at linfrø må knuses hvis du skal utnytte næringen. Linfrøene kan for eksempel knuses i en elektrisk kaffekvern, men må da brukes innen et døgn på grunn av kort holdbarhet. 

Merking av matvarer

Nøtter merkes alltid med egne navn, som hasselnøtter og valnøtter. 
En del matvarer er merket med ”kan inneholde spor av nøtter”. Dette betyr ikke at nøtter er tilsatt matvaren, men at det under produksjonen kan ha kommet rester av nøtter i produktet. De fleste med nøtteallergi tåler en spormengde og kan spise produkter med denne typen merking. Den enkelte må i samråd med sin lege finne ut om allergiene er så alvorlig at en skal unngå matvarer som ”inneholder spor av”.

Når det gjelder sjokolade, inneholder mange spor av nøtter fordi det brukes retursjokolade i produksjonen, det vil si sjokolade som er skadet eller på annen måte ikke er pen nok for salg. Produsentene har plikt til å deklarere at retursjokolade er brukt. De trenger derimot ikke å gjøre kunden oppmerksom på forurensning som følge av at nøttesjokolade blir laget i samme produksjonslokale. For tiden er Minde den eneste sjokoladefabrikken som ikke bruker nøtter i løsvekt i produksjonslokalene, men isteden bruker nøttepasta som ikke forurenser den øvrige produksjonen.