Fem til ti prosent av personer med prediabetes utvikler årlig diabetes. Risikoen minsker dog betraktelig om man gjennomfører livsstilsforandringer. Prediabetes er en tilstand hvor du får lett forhøyede blodsukkerverdier. Og med det øker risikoen for å utvikle diabetes type 2. For å forebygge fremtidig sykdom, så er det viktig å ta noen forhåndsregler!

Dette er prediabetes
Kroppen har et innebygd system for å holde mengden glukose i blodet på et passe nivå. Glukoseverdien skal ikke være for lav, for cellene må ha glukose for å fungere, og heller ikke for høy, fordi det kan være skadelig for blodårene.

En person med diabetes, har så høye glukoseverdier at det er skadelig. Noen personer ligger i en gråsone, der glukoseverdien er lett forhøydet. Hos disse personene er risikoen for å utvikle diabetes større.

Hvem er i faresonen?
Risikoen for å utvikle prediabetes øker med overvekt, lite fysisk aktivitet, arvelighet for diabetes type 2, er godt voksen og har tidligere hatt svangerskapsdiabetes. Andre symptomer på prediabetes kan være sår som bruker lengre tid enn vanlig på å gro, at du er tørst hele tiden og ofte må tisse, at du er mye slapp og trøtt, eller får tåkesyn, som kan være et resultat av høyere nivåer av glukose i kroppen.
Så hvis du kjenner deg igjen i dette så øker risikoen for å utvikle prediabetes. Med andre ord, så bør du ta noen forhåndsregler!

Sjekk om du har prediabetes!
Rundt 350 millioner personer i verden har lett forhøyde glukoseverdier, så prediabetes er ikke uvanlig. Er du i faresonen så bør du oppsøke fastlegen din og bli undersøkt.
Diagnosen stilles gjennom å analysere blodprøver som måler glukoseverdien. Betegnelsen prediabetes brukes når glukoseverdien, tatt fastende eller etter inntak av en viss mengde glukose, er forhøyet.


Risikokalkulator
Med risikokalkulator kan du sjekke om du er i faresonen for å få diabetes type 2. Her svarer du på spørsmålene og får vite din statistiske risiko for å utvikle diabetes type 2 de neste ti årene, og hva du bør gjøre fremover.


Lev Sunt!
Prediabetes er en risikofaktor for å utvikle diabetes type 2 og hjerte- og karsykdom. Forhøyet  glukoseverdi i blodet er bare en av flere risikofaktorer, og det er derfor viktig å ikke bare titte på glukoseverdien. Andre risikofaktorer er: Røyking, høyt blodtrykk, forhøyet kolesterol, overvekt og fedme.
Prediabetes er en vekker! Det betyr at du er på vei til å utvikle diabetes type 2, med mindre du gjør noen grep i livsstilen din. Og nettopp endringer av levevaner er det viktigste i behandlingen av prediabetes. Livsstilsforandringer kan minske risikoen for å utvikle diabetes type 2.


Slik får du en ny og bedre livsstil!
Sørg for å ha gode kostvaner, som for eksempel et høyt inntak av frukt og grønt, belgvekster, fisk, fullkornsprodukter og nøtter. Vær fysisk aktiv. Det vil si minst 150 minutter fysisk aktivitet i uken på et moderat intensitetsnivå. Alternativt minst 75 minutter fysisk aktivitet i uken på et høyt intensitetsnivå. Slutte å røyke. Med en sunn livsstil så kan prediabetes forebygges. Det er opp til deg!


Kilder:
Norsk Helseinformatikk (NHI.no)
Diabetesforbundet