Hvilke navn har gluten i industriens verden?
Gluten kan ha mange ulike navn i industriens verden og det er viktig å lære seg disse.
Oversikt over matvarer og navn som inneholder gluten:
- Bygg
- Dinkel
- Durumhvete
- Gluten
- Havregryn
- Havremel
- Havremelk
- Helkorn
- Hvete
- Hvetekim
- Hvetesirup
- Kavring
- Kli
- Makaroni
- Malt
- Maltekstrakt
- Mannagryn
- Mysli
- Nudler
- Pasta
- Puffet havre
- Rug
- Sammalt hvete
- Semulegryn
- Spagetti
- Spelt
- Strøbrød
- Triticale
- Ølgjær
Eksempler på Glutenfrie korn og frø
- Arrowrot
- Bokhvete
- Glutenfrie frokostblandinger
- Gresskarfrø
- Hirse
- Kokosmel
- Linfrø
- Puffet ris
- Maismel
- Maisenna
- Polentagryn
- Rismel
- Risgryn
- Sagogryn
- Sesamfrø
- Solsikkefrø
Les listen godt og ta den gjerne med deg inntil du kan innholdet.
Merking av matvarer
Produsentene merker gluten på to ulike måter:
- Glutenfri
- Svært lavt gluteninnhold
Toleransegrensen varierer fra person til person. Noen tåler svært lavt gluteninnhold, mens andre har tolleransegrense på null.
Glutenfri
Matvarer som er merket “glutenfri” inneholder opptil 20 milligram gluten pr. kilo (20 ppm).
Svært lavt gluteninnhold
Produkter som er merket “svært lavt gluteninnhold” inneholder mellom 20 til 100 milligram gluten pr. kilo (20-100ppm).
Det er påkrevd at produkter skal være merket med disse markeringene.