Klinisk ernæringsfysiolog Kristin Melen og NAAF

Innholdsfortegnelse

 

Hva er allergi mot egg?

Eggallergi er en allergisk reaksjon på proteinet i egg, som både finnes i hviten og plommen. Enkelte kan også reagere på os fra steking av egg og damp fra koking, da allergenet er luftbårent. Det vil si at partiklene kan holde seg svevende i luften og kan utløse astma og allergisk snue. Hos enkelte kan lukten fra stekte vafler være nok til å gi en allergisk reaksjon, på grunn av damp fra egg- og melkeallergener. Andre kan tåle litt egg i en kake som har vært stekt lenge i ovnen.

Hvem får allergi mot egg?

Eggallergi er en av de vanligste matallergiene hos små barn. Noen får svært kraftige reaksjoner av ørsmå mengder, mens andre får lettere ubehag som går over uten å gi dramatiske konsekvenser. De fleste vokser av seg plagene, mens noen forblir allergiske også i voksen alder. Vanligvis ser man allergien hos barn fra to måneder (2,5 til fire prosent av barna) og opp til fire-femårsalderen, men den kan også vare til barnet er seks-sju. 

Eggallergi forekommer sjelden hos eldre barn eller hos voksne.

Hvilke reaksjoner gir allergien?

Hvis en person med eggallergi spiser egg eller mat som inneholder egg, vil reaksjonene variere fra person til person. Eksempler kan være diaré, magesmerter, elveblest, forverring av eksem, pusteproblemer eller astma og allergisk sjokk.

Hvordan behandles allergien?

Den behandles ved å utelate egg fra kostholdet. 

I hvilke matvarer finnes egg?

Matvarer som ofte inneholder egg, er søtsaker som kaker, kjeks, fylte kjeks, vafler, pannekaker, fylt sjokolade, konfekt og kokosboller. Det er også ofte egg i dressinger, remulade, majones og majonessalater, kaviarmix og crabsticks, enkelte leverposteier, posteier og patéer, dessuten sennep, makaroni, en del typer spagetti og annen pasta, kjøttkaker og hamburgere som inneholder brødrasp med egg, panerte retter og gratenger. Husk også at en del brød og gjærbakst pensles med egg, og at strøkavring kan inneholde loff med egg. 

Ifølge merkeforskriften skal alle produkter tilsatt egg merkes med dette i varedeklarasjonen. Les derfor alltid innholdsfortegnelsen nøye.

Noen vaksiner, som MMR, er dyrket på hønseembryo, men vaksinen gir normalt ikke reaksjoner hos eggeallergikere. Andre vaksiner, som influensavaksinen, kan være kontaminert med hønseegg slik at eggallergikere ikke bør få vaksinen uten at det er vist at de tåler den. Eksperter på området mener at barn med eggallergi trygt kan vaksineres på helsestasjonen, men at det anbefales at lege er til stede når vaksinen tas.

Hva kan en eggallergiker spise?

Egg er en næringsrik matvare. Det er rikt på proteiner og bidrar med vitaminer som A og D, niacin og folat, dessuten mineraler som jern. Det er ikke vanskelig å ha et godt og næringsrikt kosthold uten egg, men det kan være utfordrende hvis det er mange andre matvarer allergikeren ikke tåler. 

Eggallergi er først og fremst en praktisk utfordring fordi det begrenser utvalget av kaker, kjeks og ferdigmat. Se derfor etter kjeks uten egg som et alternativ til kaker, eller ferdige kakemikser som ikke inneholder egg. Du kan også bake selv.

Skal du bake selv, er det viktig å vite hva slags egenskaper egget har, og hva som kan erstatte disse. Egg både binder deigen og bidrar til heving av bakverket, så hva kan brukes isteden? Erstatninger som No Egg og Egg Replacer er å få kjøpt i handelen. Disse skal tilsettes vann og piskes før bruk, og får samme binde- og bakeegenskaper som egg, men ikke det samme næringsinnholdet. Å øke mengden bakepulver eller natron kan derfor være en både bedre og billigere metode. Erstatt ett egg med én spiseskje bakepulver eller natron, og tilsett én til to spiseskjeer maismel for å få samme gulfarge som egg. Tåler du soya, kan du erstatte egget med en spiseskje soyamel, som gir mer protein, og en spiseskje bakepulver eller natron. En spiseskje johannesbrødkjernemel kan bidra til å stive deigen. Produkter som råmelk og kvark kan også brukes til å binde væske. Andre alternativer er most gresskar eller kokte linfrø, ris og hirse. Under ser du noen oppskrifter på hjemmelaget erstatning for eggehvite: 

Linfrømasse lages ved å fosskoke 50 gram linfrø og seks desiliter vann i fem minutter under omrøring. Sil frømassen gjennom en finmasket sil, rør godt og avkjøl under lokk. Massen holder seg omtrent en uke i kjøleskapet, og tre-fire spiseskjeer tilsvarer ett egg.
 
Rismasse lages ved å koke to strøkne spiseskjeer grøtris i fem desiliter vann i en time. Mos massen gjennom en sikt og pisk sammen. Cirka 40 gram tilsvarer ett egg. 

Hirsemasse lages ved å koke seks spiseskjeer hirseflak i fem desiliter vann i ti minutter mens du rører. Avkjøl. Denne massen kan brukes i farse og småkaker.

Det finnes også mange søte alternativer til kaker og kjeks. Du kan velge frukt og bær, saftis og sorbet, men vær oppmerksom på at sorbet kan inneholde egg. De fleste typer sjokoladesaus og gelé er uten egg. Det er også gjærbakst, hvis den ikke er penslet med egg. Vafler og pannekaker er heller ikke vanskelig å lage uten egg. 

Merking av matvarer

Egg i maten kan være merket som eggehvite, eggeplomme og eggepulver. Av og til kan man også finne betegnelser som ovalbumin, som betyr eggeprotein, eller lysozym av egg. 

Lysozym, eller E1105, er et konserveringsmiddel som fremstilles av eggehvite. Enzymet hemmer bakterievekst, er kun godkjent for bruk i moden ost og finnes i danske, østerrikske og hollandske oster. Vi regner med at en tredjedel av de som er allergiske mot egg reagerer på lysozym. Reaksjoner kan være magesmerter, hovenhet i halsen og astmatisk besvær.

En del matvarer er merket med ”kan inneholde spor av egg”. Dette betyr ikke at egg er tilsatt matvaren, men at det under produksjonen kan ha kommet rester av egg i produktet. De fleste med eggallergi tåler en spormengde og kan spise produkter med denne typen merking. Den enkelte må i samråd med sin lege finne ut om allergiene er så alvorlig at en skal unngå matvarer som ”inneholder spor av”.